Beiaardier


AR in AppingedamAdolph Rots (*1947)

Studeerde orgel, kerkmuziek en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, waar Bernard Winsemius zijn hoofdvakleraar was.
Hij is stadsbeiaardier van Groningen (Martinitoren), Appingedam, Veendam en Winschoten en was tot 2012 organist-cantor van de Nicolaï-kerk in Appingedam. Aanvankelijk als muziekdocent en later als studie- en stagebegeleider was hij verbonden aan de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool in Groningen.

In binnen- en buitenland (België, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, de Verenigde Staten en Zwitserland) heeft hij vele beiaardconcerten gegeven.
Recent verschenen drie CD’s waarop zijn spel werd vastgelegd.
Voor het magazine ‘Klok en Klepel’ van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging verzorgt hij de contacten met de buitenlandse beiaardiersgildes.

Als adviseur was en is hij betrokken bij verscheidene beiaard- en luidklokkenrestauraties.
Van zijn hand verschenen diverse publicaties over orgels, luidklokken en beiaarden, waaronder in 2005 de inventarisatie in boekvorm van alle luidklokken en carillons in de provincie Groningen.
In 2011 ontving hij een Koninklijke onderscheiding (Ridder in de orde van Oranje-Nassau) voor zijn inzet voor de orgel- en beiaardcultuur.

Reacties zijn uitgeschakeld.